Startpagina Jozef van Arimathea Koning Arthur Wearyal hill Tor Avalon Abdij Ynis Witrin Zodiac Gog/Magog Ley lijnen Godin Chalice well Stadje Stonehenge Avebury Over deze website Forum Contact Links mijngastenboek Nieuws Literatuur Over ons 

Ynis Witrin

Ynis Witrin

Caer Wydyr

Glas-eiland

Gwynn ab Nudd

Historie

Legenden

Ynis Witrin is een naam met een oude oorsprong die in de loop van de tijd is overgeschreven, verbasterd, wellicht ook verkeerd geinterpreteerd en waarschijnlijk ook bewust verkeerd is gebruikt. Ynis Witrin wordt van oudsher verbonden met de naam Avalon.Ynis stamt uit het Welsh en betekent: "land dat aan water grenst", dat wil zeggen een gebied, rijk of een eiland. Ook in andere plaatsnamen vinden we Ynis terug zonder dat het een eiland betreft.Witrin of Gutrin betekent vitrea, glasachtig. Andere namen voor Ynis Witrin zijn: Ynis Wydrin , Inis Gutrin en Ynys Wytherin.De eerste auteur die Ynis interpreteerde als een eiland was Geoffrey van Monmouth, de schrijver van de geschiedenis van de britse koningen, een boek uit de twaalfde eeuw. De middeleeuwse auteur, Caradoc van Llancarfan schreef onder andere een boek, Vita Gildae, over het "leven van Gildas, een monik uit de zesde eeuw. In dit boek verklaart hij de oorsprong van de naam Glastonia als Urbs Vitrea, latijn voor stad van glas. Nadien werd de plaats hernoemd tot Glastigbery wat een samentrekking is van glas ( vitrum) en beria, stadje.Giraldas Cambrensis verbindt de naam Avalon voor het eerst met Ynis Witrin in zijn boek:""Liber de Principis instructione" c.1193.

LegendenHet was Caradoc van Llancarfan die de bestaande legenden met elkaar verbond. Caradoc introduceert in zijn boek Arthur, Sommerset en de Tor en combineert ze tot een verhaal over de ontvoering van Guinivere, de vrouw van Arthur, door Melwas, de koning van het zomerland. Dan volgt de belegering van het Rijk van Melwas door Arthur, die gestuit wordt door de moerassige gronden rondom de Tor. De Abt van Glastonbury en Gildas interveneren en Arthur krijgt zijn vrouw terug.

Glas-eiland

Een eiland van glas was in de legende een mythische en betoverende plaats, soms ook wel kristallen eiland genoemd. In Keltische legenden wordt verteld dat dode koningen die verbleven in kastelen van glas, overleden waren. Er is een duidelijke connotatie naar de andere wereld, wellicht de onderwereld, maar ook naar de sferen van feeën en hun doorzichtige verblijfplaats.

Caer Wydyr

Historie

Caer wydr is het glazen kasteel dat op het eiland van glas lag, evenals caer Siddi, een feeënvesting of kronkelvesting. Nu betreden we de sfeer van de mythologie van elven en feeën. Het keltische land waar deze plaatsen lagen was Annwn, het feeënland zoals dat beschreven wordt in een gedicht met de titel:" Preiddeu Annwn, The spoils of Annwn uit de zesde eeuw toegeschreven aan de Welshe bard Taliesin. Hoofdpersoon in dit gedicht is Gwynn ap Nudd, de heer van de onderwereld.

Gwynn ab Nudd

Gwynn ab Nudd, de witte zoon van de nacht, was volgens de traditie de heer van onderwereld, Annwn, en de wachter aan de poort en de koning van de feeën, in het Welsh de Tylwyth Teg. Hij resideerde op de Tor en ontvangt aldaar zijn gasten in mythologische zin. Gwynn wordt beschouwd als een god van de aarde, onderwereld, die tijdens het donkere gedeelte van het jaar beneden regeert. Verder komt hij voor in de legende als de leider van de 'Wilde jacht" en helpt hij Arthur bij zijn jacht op een beer.St CollenDe heilige St.Collen, leidde een kluizenaarsbestaan aan de voet van de Tor, wellicht in het dalletje tussen de Tor en Chalice Hill, na een leven in dienst van het geloof te hebben geleid.De legende gaat dat Gwynn ab Nudd een uitnodiging stuurde naar de heilige Collen (Collenius) om naar zijn kasteel op de Tor te komen. Daar werd hij vorstelijk ontvangen door Gwynn en werden hem allerlei spijzen en dranken aangeboden. Maar St.Collen weigerde iets aan te nemen omdat hij wist dat drank en spijs in de wereld van de Feeën bijzondere uitwerkingen op iemand konden hebben. In plaats daarvan goot hij wijwater uit over de vesting die terstond in het niets oploste.

St Collen

St Collen bij een heilige bron

Ynis Witrin?

Om alle inhoud te kunnen zien hebt u de actuele versie van Adobe Flash Player nodig.