Startpagina Jozef van Arimathea Koning Arthur Wearyal hill Tor Avalon Abdij Ynis Witrin Zodiac Gog/Magog Ley lijnen Godin Chalice well Stadje Stonehenge Avebury Over deze website Forum Contact Links mijngastenboek Nieuws Literatuur Over ons 

Wearyal hill

Wearyal hill

Heilige doorn

Briefjes en linten

Wearyall hill met deheilige doorn

Heilige doornEen gekromde heuvel ongeveer een kilometer ten zuid-westen van Glastonbury, met een legende dat juist hier Jozef van Arimathea aan land ging na zijn reis uit Palestina. Bij het betreden van de heuvel, Wirrahill, zou hij zijn staf in de grond hebben geplant. De staf wortelde en groeide uit tot de befaamde "heilige doorn die twee keer per jaar bloeit". De struik is een variant op de meidoorn en bloeit twee keer per jaar. De oorspronkelijk doorn is in de 17 eeuw omgekapt door puriteinen. Stekken van de oude struik groeien nog steeds in Glastonbury bij de abdij, voor de kerk van Johannes de doper.

Briefjes en linten Als men vanuit het stadje wearyall Hill oploopt, ziet men na het verlaten van de geasfalteerde weg in de verte, halverwege de top van de heuvel de meidoond al staan. De boom is afgezet met een klein hekwerk rondom. Talloze gekeurde linten sieren het hekwerk rond de boom en in de boom zelf hangen ze ook. Dit zijn de wensen en de verlangens van de bezoekers, de zoekers en zij die geloven in kracht van de doorn of de kracht erachter. Op zich is dit niet uniek voor Glastonbury, want ook elders vind je wensbomen, zoals in Turkije. Ook zijn er nog andere voorbeelden, zoals de schoentjes voor de St Herkenbode in noord-Frankrijk om voorspoed voor de kleine kinderen te verkrijgen. Maar het gaat om degene die de linten verbinden met zichzelf en de kracht, het geloof erachter en de volharding van vele die het blijven doen. Volgens traditie wordt hier een beroep gedaan op de vrouwelijke kracht van levenschenkend en behoudend. De traditie wordt veelal verbonden met de moeder Maria of de godin.

Legende

LegendePas na de zestiende eeuw wordt Wearyall hill met de verhalen rondom Glastonbury verbonden. De oorsprong lag bij de monnik John van Glastonbury, die in het midden van de 14e eeuw leefde. Een etymologische verbastering van Wirral werd Wearyall hill.

Vandalisme

VandalismeRechts een foto van de doorn in normale staat, "Monogyma Praecox", die veelvuldig in het midden-oosten voorkomt. Hij bloeit twee keer per jaar, met pasen en kerstmis. Een keer per jaar draagt de boom vruchten.In de nacht van 8 december 2010 werd de doorn ernstig beschadigd door vandalen die tot op heden nog niet gepakt zijn. Op 9 december waren er veel mensen die treurden om de toestand van de boom.

Links een foto van de " heilige doorn " in mei 2011 en de tekenen van vandalisme. De top is compleet afgehakt. De grote hoeveelheid linten en briefjes met wensen zijn nog duidelijk te zien en bevestigen de overtuiging van mensen. Op de achtergrond de Tor.

Rechts, de oude boom herleeft al weer, er zijn nieuwe loten ontstaan. Er is goede hoop dat de boom opnieuw zal gaan groeien en bloeien. Dit proces wordt door velen nauwlettend gevolgd.

Filmpje Wearyll hill

Om alle inhoud te kunnen zien hebt u de actuele versie van Adobe Flash Player nodig.