Startpagina Jozef van Arimathea Koning Arthur Wearyal hill Tor Avalon Abdij Ynis Witrin Zodiac Gog/Magog Ley lijnen Godin Chalice well Stadje Stonehenge Avebury Over deze website Forum Contact Links mijngastenboek Nieuws Literatuur Over ons 

Tor

Tor

Historie, archeologie

Tor, mythe en mysterie

Labyrint

Dion Fortune

Historie, archeologieDe geschiedenis van de torheuvel in Sommerset gaat terug tot in het Neoliticum. De stukken land rondom de heuvel waren van oudsher bewoond, simpel omdat zij hoog boven de omringende moerassen uit torenden. Archeologische opgravingen hebben dit aangetoond. De torheuvel zelf is 140 meter hoog en aan de bovenkant afgevlakt.In 1964-1966 werden bij opgravingen op de bovenkant van de torheuvel overblijfselen gevonden van platforms die horizontaal gevormd waren. Archeologen hebben werktuigen uit het neolithicum gevonden, evenals Romeinse artefacten. Van de vroege Middeleeuwen, 500-1000, zijn er resten gevonden van metaal, paalgaten en twee graven van jonge kinderen noord-zuid georiënteerd begraven met het hoofd naar het zuiden dat duidt op een heidens gebruik. Ook een amfora uit het Middellandse zeegebied uit de 6e eeuw is aangetroffen en enkele Saksische voorwerpen. Een tweede fase van bewoning wordt gedateerd tussen 900 en 1100ad. Men heeft resten van cellen van monniken aangetroffen, uitgehakt in de rotsen van de top. Het bestaan van een kleine kloostergemeenschap op de tor is bevestigd door een charter uit 1243 waarbij pelgrims een markt mochten houden bij het klooster van st Michael op de top. Het klooster stond onder het bewind van de abdij van Glastonbury. Als penitentie dienden pelgrims de steile tor te beklimmen met harde erwten in hun schoenen. Op 1 1 september 1275 verwoestte een grote aardbeving het klooster van St.Michael op de top. De kerk werd in de 14e eeuw herbouwd. Alleen de toren staat er nog en vormt een markant herkenningspunt voor de wijde omgeving.

Tor, mythe en mysterieEr zijn veel mythen, legenden en verhalen die betrekking hebben op de Tor, het labyrint op de heuvel en over wat men vermoedt dat de heuvel van binnen verbergt. De aanblik in de mist of de ochtendnevel wakkerde de gedachte over een glaseiland aan dat soms ook Avalon heet of het eiland van Avalon waardoor water als doorzichtige substantie verbonden wordt met een andere wereld. Ook de legende dat er op of in de Tor een poort of toegang zou zijn naar de onderwereld geeft aan de Tor een extra dimensie. De Tor zou het middelpunt zijn van een aantal energielijnen, leylijnen, en daardoor zou de kracht die er aanwezig is verklaard worden. Ook de godin wordt verbonden met de Tor omdat de Tor een vrouwelijke kracht zou vertegenwoordigen. St.Patrick (387-460) zou na het klimmen door een dicht bos op een heuvel een oud oratorium, de eerste kerk van Jozef van Arimathea, gevonden hebben? Ook zou Melwas, koning van het zomerland, vanuit zijn vestiging op de Tor koningin Guineviere hebben ontvoerd. Ook zou Jozef van Arimathea aan de voet van de Tor, bij de ingang van de onderwereld, de heilige graal begraven hebben.Jaarlijks beklimmen vele tienduizende de Tor om te genieten van het fonomenale uitzicht over de omgeving, over Glastonbury en het laagland tot aan de zee, de streek tot aan Wells en de Mendipheuvels. De meeste bezoekers lopen gemakkelijk naar boven, maar er zijn veel verhalen van individuen die een bijzondere ervaring hadden bij de beklimming van de Tor. Er zijn meldingen van vreemde lichtverschijnselen die men waarneemt rondom de Tor, zoals in 1981 toen bezoekers een kronkelende lichtboog waarnamen. In 1991 werden deze waarnemingen weer gemeld. Filmpje over de Tor

LabyrintHet woord labyrint roept de associatie op met het verhaal over het labyrint van Creta. Echter in de wereld zijn er veel meer labyrinten, zelfs in de grote katholieke kathedralen zoals die van Chartres. In de traditie wordt een labyrint verbonden met een inwijdingsweg in de mysterien.Het labyrint van Galstonbury Tor bestaat uit 7 niveaus van terrassen die volgens de archeoloog Philip Rahtz in het neolithicum zijn aangelegd. Anderen hebben de overtuiging dat het labyrint deel uit maakt van een oeroude traditie van spiritualteit en inwijding. Ook de druïden zouden hier erediensten houden.Ook nu nog wordt het labyrint door vele mensen gelopen. Het labyrint start in het zuid-westen bij de "levende stenen", twee grote stenen die men vanzelf tegenkomt als men de lange weg naar boven neemt.

Witte en rode bron

Witte en rode bronAan de voet van de Tor, aan de noordkant, komt de witte bron naar boven in de straat Well House Lane. Men gaat ervan uit dat het verzamelde water via de kalksteenlagen onder de torheuvel naar boven komt. In regentijd is de druk hoger dan in de droge tijd. In 1872 is rondom de bron een stenen gebouw neergezet en werd een idylische plek omgetoverd tot een ruw stenen bouwsel. Anno 2011 is dit gebouw in bezit genomen door natuurvereerders en treft men binnenin kaarsen aan en diverse heiligdommen. Een dagelijkse "keeper" bewaakt dit new age heiligdom. Links in de hoek komt het water het gebouw binnen.Aan de andere kant van Well House Lane komt de rode bron naar boven in Chalice well. Vooral binnen de Keltische traditie, maar ook daarbuiten, zijn bronnen een belangrijk element, niet in het minst omdat water levengevend is.Zie rechts een kort filmpje over de witte bron.

Dion Fortune Binnen de esoterische tradities was Dion Fortune, haar echte naam was Violet Firth, een bekende verschijning. Zij was lid van het genootschap de "Golden Dawn" had zich verdiept in de esoterie en aanverwante overleveringen. Uiteindelijk kwam zij terecht in een huisje aan de voet van de Tor, Chalice Orchard, een huisje dat er nog steeds staat. Hier schreef zij haar boek over Glastonbury, "Avalon of the Heart" in 1930. Met name geloofde zij dat Glastonbury Tor overeenkomsten had met een soortgelijke plaats in het oude Atlantis. Zij beweerde ook dat Atlantiden naar het vroege Glastonbury waren gereisd, waardoor zij een extra dimensie toevoegde aan de verhalen rondom Glastonbury.

Chalice Orchard

Om alle inhoud te kunnen zien hebt u de actuele versie van Adobe Flash Player nodig.