Startpagina Jozef van Arimathea Koning Arthur Wearyal hill Tor Avalon Abdij Ynis Witrin Zodiac Gog/Magog Ley lijnen Godin Chalice well Stadje Stonehenge Avebury Over deze website Forum Contact Links mijngastenboek Nieuws Literatuur Over ons 

Koning Arthur

Koning Arthur

Legende

Glastonbury

Graf in de abdij

Cadbury hill

Zogenaamde ronde tafel van koning Arthur te Winchester

LegendeHier beperken we ons tot de legendes over koning Arthur die betrekking hebben op Glastonbury. Velen kennen de verhalen over koning Arthur en zijn ridders van de Ronde Tafel, zijn vrouw Guinevere, de tovenaar Merlijn en de graalquest waarop zijn ridders worden gestuurd. Verder het verraad van Mordred, excalibur, Arthurs magische zwaard, de dood van Arthur en zijn laatste tocht naar Avalon, waar hij nog vertoeft, wachtend op zijn terugkeer als rechtmatige vorst van Engeland. Door de laatste mogelijkheid wordt de legende gevoed.

GlastonburyGeoffrey van Monmouth schreef in zijn boek "Geschiedenis van de Britse koningen in 1138" over een stervende koning Arthur na zijn strijd met Mordred en zijn terugkeer naar Avalon na zijn dood. Op deze manier verbond hij voor het eerst koning Arthur met Avalon. Geoffrey putte rijkelijk uit de geschriften van tijdgenoten. In de volksmond bestonden er vele verhalen over een koning Arthur die tegen de Saksen had gevochten. Caradoc van Llancfarm vermeldt in 1150 de naam Glastonia en William van Malmsbury schreef zijn boek " De Antiquitate Glastoniensis Ecclesiae" , over de ouderdom van de kerk van Glastonbury. William had de archieven van de abdij bestudeert voordat de grote brand van 1184 alle stukken vernietigde. Na William worden er successievelijk allerlei elementen aan de verhalen rondom Arthur en Glastonbury toegevoegd. Men vermoedt door toedoen van de monnikken van de abdij van Glastonbury om de faam en het aanzien van de abdij te vergroten. To Toegevoegd werden o.a. :Avalon als eiland, de legende over de komst van Jozef van Arimathea en de claim dat dit de plek was van het oudste christendom in Engeland.

Graf in de abdijNa de brand werd de abdij opnieuw opgebouwd onder opdracht van koning Hendrik II. In deze periode werden er spontaan vele relikwieën gevonden met als hoogtepunt de ontdekking van het graf van koning Arthur en zijn vrouw Guineviere in 1191 binnen de gronden van de abdij. Op het graf vond men de tekst:" hier ligt koning Arthur begraven en zijn vrouw Guineviere in het eiland Avalon". Een vervalsing van de historie in de 12e eeuw. In 1278 werden Arthur en zijn vrouw officieel herbegraven onder leiding van koning Edward I, die er tevens een donker marmeren gedenkplaat liet plaatsen op het graf.

Cadbury hillIets ten zuid-oosten van Glastonbury ligt Cadbury hill, een klein plaatsje met een autentiek aarden heuvelfort waarvan men beweert dat dit de plaats is waar Camelot heeft gelegen. Vanweg de geringe afstand en sommige legenden over de "weg van Arthur" tussen Avalon en Cadbury lijkt er een verband te bestaan met Glastonbury.

Om alle inhoud te kunnen zien hebt u de actuele versie van Adobe Flash Player nodig.