Startpagina Jozef van Arimathea Koning Arthur Wearyal hill Tor Avalon Abdij Ynis Witrin Zodiac Gog/Magog Ley lijnen Godin Chalice well Stadje Stonehenge Avebury Over deze website Forum Contact Links mijngastenboek Nieuws Literatuur Over ons 

Chalice well

Chalice well

Historie

Rode bron

Tuin

Geneeskrachtig water

Graal

Witte bron

HistorieOver het ontstaan van de bron is weinig bekend, ook niet over de geschiedenis van de bron. Wel zijn er veel verhalen en legenden over de bron in omloop gekomen. Een feit is dat de bron veel water per dag produceert en dat het water sterk ijzerhoudend is.De naam "Chalcwell" verschijnt voor het eerst in de boeken van de abdij in 1256 en nog een keer in 1306 als Chalkwell. Het grieks betekent chalkos koper en chalybeis betekent ijzer. Nadien werd dit verbasterd tot Chalybeate, oude bron, dat ijzerhoudend water betekent. Chalice Well ligt aan de Chilkwell street die een hoek van 90graden maakt met Well House lane, waar de witte bron ligt.Later, in de 18e eeuw vinden we namen terug als "bron van bloed' of "bloedfontein" of ook wel de "bron van St.Jozef" In deze tijd had de bron een reputatie opgebouwd als zijnde geneeskrachtig. Rond 1750 werden in de herberg de "Anchor inn" flessen water gebotteld en verkocht. Er werden badhuizen gebouwd voor de bezoekers. In de 19e eeuw ebde de belangstelling voor het kuuroord weg.Begin 19e eeuw werden de huizen herbouwd om als permanent verblijf te dienen en kwamen in bezit van een katholieke orde van het heilige hart die er een school bouwde. In 1913 werd het bezit verkocht. Het was Alice Buckton die Torhouse aankocht, samen met de school, de boomgaard, de bron. Onder haar bezielde leidingwerd het gebied ontwikkeld en werden er vele culturele aktiviteiten gehouden. Zij overleed in 1944.Haar intentie was om het gehele gebied na te laten aan een "Trust", zodat het gebied behouden zou blijven. Nu is de Chalice well trust in het bezit van het gebied dat wordt opengesteld voor iedereen.

TuinDe tuin is ongeveer 5 hectare groot en loopt glooiend omhoog naar de bron langs Wellhouse Lane tussen de torheuvel en Chalice hill. Centraal staan de twee taxusbomen en drie zogenaamde heilige doornen. In de tuin zijn stilteplekken aangelegd waar men zich kan terugtrekken. Ook is er een plaats met een beeld van Maria en kind. In de tuin staan schitterende bloemen en vanaf de hoger gelegen wei is er een prachtig uitzicht op de Tor.

Geneeskrachtig waterBezoekers kunnen van het water drinken bij de Lion's head, waar twee glaasjes staan zodat ieder zelf kan tappen. Vele bezoekers vullen hier ook de eigen flessen die leeg te koop zijn bij de winkel. Het water is roodachtig en heeft een bijzonder smaak. Verderop is het mogelijk om door het water te lopen en zo de geneeskrachtige werking te ondervinden. In de winkel zijn hangers te koop met daarin water van de bron. Deze worden door mensen gedragen omdat het de levenskracht van water symboliseert en uitstraalt.

Rode bronDe bron van Chalice Well is sterk ijzerhoudend waardoor het water een rode, roestbruine kleur krijgt. De oorzaak is de werking van de aquifer onder de Torheuvel. De Torheuvel heeft een top van harde steen met daaronder poreus kalksteen met daarbij ijzerhoudende lagen in de grond. Het regenwater wordt hierdoor opgevangen en blijft bewaard in deze tussenlagen en wordt vermengd met onder andere de ijzerhoudene lagen. De druk van de bron is redelijk hoog en constant waardoor deze theorie houdbaar is.

Toegang naar de bron

Witte bronDeze bron bevat veel minder ijzer en daarom kleurt het water minder rood. Men is het erover eens dat het water via de torheuvel in de bron komt. Oorspronkelijk lag de bron open aan de voet van de Tor tussen de torheuvel en Chalice Wellheuvel in waar nu Wellhouse lane loopt.Binnen het gebouw zijn er op diverse plekken gewijde plaatsen aangelegd volgens de paganistische traditie en de witte bron wordt druk bezocht door paganisten, maar ook andere bezoekers. Er zijn "keepers" aangesteld om een oogje in het zijn te houden

Keltische vieringen

GraalDe mythe vertelt dat Jozef van Arimathea aan de voet van de Tor de heilige graal begraven zou hebben, de drinkbeker van Christus tijdens het laatste avondmaal. Een andere mythe verhaalt dat jozef de twee kruikjes hier begraven zou hebben waarvan één met het bloed van Christus waardoor de bron zijn rode kleur heeft gekregen.

Vesica Piscis

Vesica PiscisDit symbool werd op 1 november 1919 toegevoegd aan de tuin door Bligh Bond. Volgens de overlevering deed Alice Buckton dit verzoek aan Bond om het einde van de eerste wereldoorlog te symboliseren. Een nieuw deksel op de bron zou dit symbool worden. Bond nam de ideeën over van Dion Fortune, die dit symbool beschouwde als de vereniging van geest en materie, maar ook de herontwikkeling van het vrouwelijke in evenwicht met het mannelijke.Bligh Bond voegde er ander symbolen aan toe. De vijfhoekige bladen vertegnwoordigen de heilige doorn, de speer zou die van Lomginus zijn die de zij van Christus doorstak, maar het zou ook het zwaar van st. Michel kunnen zijn.Maar ook een ander symbool is te herkennen waar de twee cirkels elkaar overlappen ontstaat het vissenteken van Christus, de ichthys. Hiermee borduurde Bond voort op aloude geometrische tradities.

Binnenin de witte bon

Keltische vieringenChallice Well is een belangrijke plaats omdat de vrouwelijke kracht zich hier manifesteert door de bron. Vermeerderd met alle mythen rondom Glastonbury wordt ook te Challice Well de Keltische jaarfeesten gevierd zoals die van 1 mei met een meiboom. Verder: Summer Solstice - 21 June ; Autumn Equinox - 23 September ;Winter Solstice - 22 December;First Stirring - 1 February Spring Equinox - 20 March Halloween Ceremony - 31 October

Meiviering

Wellesley Tudor PoleWellesley Tudor Pole was een ziener, helderziende, dromer en belangrijk inspirator van Alice Buckton waardoor zij het gebied had gekocht. Na haar dood was het Tudor Pole die in 1958 er voor zorgde dat Challice Well werd aangekocht en dat de Challice Well Trust opnieuw van start ging. Tudor Pole had in zijn vroege jaren een visionaire droom gehad die betrekking had op Glastonbury en sindsdien bleef hij geïnspireerd door de plaats.

Wellesley Tudor Pole

Filmpje 1 mei

Filmpje Chalice well

Om alle inhoud te kunnen zien hebt u de actuele versie van Adobe Flash Player nodig.