Startpagina Jozef van Arimathea Koning Arthur Wearyal hill Tor Avalon Abdij Ynis Witrin Zodiac Gog/Magog Ley lijnen Godin Chalice well Stadje Stonehenge Avebury Over deze website Forum Contact Links mijngastenboek Nieuws Literatuur Over ons 

Avalon

Avalon

Keltische oorsprong

Legende

Onderwereld of andere wereld

Tuatha dé Danann

LegendeAvalon is een in nevelen verborgen plaats welke slechts bereikbaar is voor diegenen die de magische boot kunnen roepen en daarna op eigen kracht het eiland kunnen vinden. Volgens de legende is dit het mysterieuze eiland waarheen Koning Arthur wordt gebracht per boot na zijn verwonding door Mordred in de Slag bij Camlann. Morgana de Fee zou zijn wonden blijven verzorgen mits hij in Avalon zou blijven. Nergens wordt over zijn dood gesproken. Volgens sommige legenden rust hij daar totdat hij weer ontwaakt om Engeland te redden. Volgens dezelfde legende is Avalon het eiland waar Excalibur (Caliburn) ooit is gesmeed.

Onderwereld of "andere wereld"Vaak wordt Avalon geassocieerd met de onderwereld of de onzichtbare wereld, soms ook de spirituele of magische wereld genoemd. Dit was de plaats op het eiland van de gelukzaligen, het Keltische paradijs, het rijk van oude goden, de verblijfplaats van Arthur en wellicht werden hier bijzondere voorwerpen bewaard zoals de heilige ketel van de Dagda of de heilige graal. Avalon werd geassocieerd met vele bovennatuurlijke zaken en personen. Sommige auteurs wijzen er op dat in de 12e eeuw een aantal schrijvers Avalon ten onrechte hebben vertaald als 'Appeleiland" en claimen dat Avalon "het Rijk van Afallach" betekent. Over deze Afallach of Avalloc wordt beweerd dat zijn moeder Anna was, de dochter van Jozef van Arimathea. Zijn rijk wordt door deze auteurs verondersteld te zijn in Wales.

Tuatha dé Danann.Er zijn mythen uit Ierland die vertellen over een mythologisch volk, de " Tuatha dé Danann", ("Túath van de godin Danu"). Hun verhalen worden beschreven in Lebor Gabála Érenn uit de 12e eeuw, dat hen beschrijft als echte mensen. De twee strijdende volken, De Tuatha Dé Danann en de Milesians besloten het eiland, Ierland, in tweeën te verdelen en lieten de verdeling over aan de bard Amergin. Deze besloot het deel boven de grond aan de Milesians te geven en het deel onder de grond aan de Tuatha Dé Danann. En daar verblijven zij sinds die tijd als de sidhe. De Kelten zagen dit volk als 'een ander soort mensen', niet zo zeer 'hoger' of 'beter' dan zijzelf, maar meer als figuren die dingen konden doen die ze zelf niet konden. Zo was dit volk niet onsterfelijk, maar stond bijvoorbeeld wel in contact met de zielen van de doden en de geesten van de natuur. Later zijn ze in vele verhalen afgebeeld als elfen.

De stervende koning Arthur wordt verzorgd door de Feeën van Avalon

Keltische oorsprongGeoffrey van Monmouth noemt de naam Avalon twee keer in zijn "Geschiedenis", een keer als de plek waar excalibur werd gemaakt en een keer als de plaats waar de stervende Arthur naar toe gaat. In zijn andere boek, " Leven van Merlijn", introduceert hij de bard Taliesin die Merlijn dat het een "gelukzalig eiland" is vanwege de overvloedige aanwezigheid van natuurlijke producten. De bewoners leven heel lang en het eiland wordt bestuurd door 9 zusters, van wie Morgane het hoofd is. Zij is een genezeres en tovenares die kan vliegen en van vorm kan veranderen.Geoffrey noemt Avalon het " eiland van appels", vermoedelijk bijzondere of heilige appels zoals die in de tuin van de Hesperiden. In het Welsh was dit Ynys Avallach of Afallach wat "plek met appels" of " boomgaard" kon betekeken. Maar het verwijst ook naar de naam van een Keltische god, Avallach, de vroegere koning van Avalon en vader van Morgana.

Bladzijde uit het Lebor Gabála Érenn

Morgana

Om alle inhoud te kunnen zien hebt u de actuele versie van Adobe Flash Player nodig.